Domeinen

Fysiek Domein

Doel 6.4.2 Hoofdgroenstructuur, landschap en biodiversiteit

We zorgen dat groen één van de leidende thema’s is bij stedelijke ontwikkeling

Beschrijving

Openbaar groen is een harde randvoorwaarde voor het behoud en ontwikkelen van een gezonde, leefbare, klimaatadaptieve en natuurrijke stad. De laatste jaren tonen extreme droogte, hittestress, Corona en de achteruitgaan van de natuur aan hoe groot de noodzaak is van het beschikken over voldoende openbaar groen en een goede groenstructuur. Bovendien neemt het gebruik van het bestaande groen in de stad toe als gevolg van de verdere verstedelijking.
We streven naar een goede groen- en recreatiestructuur die in gelijk tempo meegroeit met de verstedelijkingsopgave. Het is van belang om hierbij juist ook bestaande bomen en groenstructuren te behouden en te herstellen.
In de Zwolse Omgevingsvisie 'Ons Zwolle van Morgen' is geconstateerd, (ook bij de participatie) dat het huidige groenbeleid onvoldoende actueel is en te weinig waarborgen en handvatten bevat om dat te bereiken. De opdracht vanuit de Omgevingsvisie tot Actualisatie van het Groen en Recreatiebeleid, moet daar verandering in brengen. We verwachten medio 2023 de actualisatie aan de raad voor te leggen, inclusief een Uitvoeringsagenda met een Natuurinvesteringsagenda (cfm. collegeakkoord).

Uit de Omgevingsvisie blijkt al wel waar onder meer nieuwe parken moeten komen en waar de bestaande groenstructuur versterkt dient te worden. Er blijkt ook uit dat er een grote relatie is met het GroenBlauwe Netwerk, dat voor een klimaatbestendig Zwolle essentieel is.
Er is een groot verband met gezondheid; grote bomen en groenstructuren helpen hittestress  te voorkomen en bieden “coolspots” aan in tijden van hitte. Groen biedt bovendien ruimte voor bewegen en sporten, voor stilte, rust en bezinning.  
De stad is ook voor veel planten en dieren hun thuis. De gemeente heeft hiervoor ook een verantwoordelijkheid. We zijn als eerste gemeente van Nederland lid geworden van Deltaplan Biodiversiteit. Dus zetten we ook bij de beleidsactualisatie in op verbetering van de biodiversiteit van Zwolle. Om zicht te houden op de biodiversiteit en als één van de onderbouwingen voor het beleid is natuurmonitoring van belang.
De activiteiten van de Natuur en Milieu- makelaar dragen bij aan het vergroten van de bewustwording en kennis van, met name basisschoolleerlingen, over natuur en duurzaamheid. Zie voor een verdere beschrijving van Natuur- en Milieueducatie (NME) doel 7.3.3.

Zwolle ligt in een bijzonder mooi landschap: Vechtdal, IJsseldelta, Salland en Veluwe. Het is van belang bij de verdere ontwikkeling van de stad in relatie tot het buitengebied een zorgvuldige koers te volgen, waarbij behoud en ontwikkeling van die landschapskwaliteiten centraal staan. De Zwolse Omgevingsvisie zal regelmatig worden geactualiseerd. In volgende edities wordt ook duidelijk welke ontwikkelingsrichting Zwolle kiest op langere termijn. De Actualisatie van het Groen- en Recreatiebeleid zal mede deze richting voeden gelet op de noodzaak van nieuwe groen- en recreatievoorzieningen op stedelijk niveau (bossen, recreatieplassen etc.). In de Omgevingsvisie wordt onder meer om landschappelijke redenen nu richting gegeven aan grootschalige energieopwekking in het buitengebied. De effecten op natuurwaarden (m.n. weidevogels) moet nader worden onderzocht en kan nog een grote impact hebben.

Criteria

We zorgen dat groen één van de leidende thema’s is bij stedelijke ontwikkeling, zodanig dat:

  • De hoeveelheid groen en de recreatiestructuur wordt versterkt, verbeterd en gelijk oploopt met de verstedelijking.
  • De biodiversiteit toeneemt.
  • De inwoners van Zwolle zich bewust zijn van de effecten van hun handelen op natuur en milieu.

Portefeuillehouder(s)

Monique Schuttenbeld

Activiteiten

  • De belangrijkste activiteit is het afronden "Actualisering Groen- en Recreatiebeleid", het bestuurlijk vaststellen en start met uitvoering ervan (uitvoeringsagenda en natuurinvesteringsagenda).

Dit is verder beschreven bij "Doel Kredieten" in de volgende paragraaf (hieronder).

Andere belangrijke (deels reguliere) activiteiten zijn:  

  • Deelname aan het nationale Topsectorproject Succesvol implementeren Groene Stadsontwikkeling (SIGS) dat getrokken worden door de WUR (Wageningen University & Research); de projecten Spoorzone en Nieuwe Veemarkt zijn daarbij de praktijkcases. Ook vormt dit netwerk een belangrijk kennisuitwisselpodium met het Rijk voor de beleidsontwikkeling voor “Groen in en om de stad” op nationaal niveau, o.a. op het vlak van groennormen.
  • Het voortzetten van eerder ingezet beleid voor langjarig landschapsbeheer en landschapsherstel doormiddel van Groene en Blauwe Diensten voor het particulier landschapsonderhoud via SPLIJ.
  • Onderzoek naar het inrichten van een landschapsfonds (voeding onder meer door financiële compensaties als gevolg van ruimtelijke initiatieven in het buitengebied in het kader van het provinciale beleid ‘Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO)'.  
  • Het versterken van de samenwerking met Zwolse Adaptatie Strategie aangaande de klimaatrobuuste inrichting van de stad. Het realiseren van nieuwe en het versterken van bestaande groen/blauwe structuren draagt bij aan een klimaatrobuuster Zwolle. Er wordt aansluiting gezocht met Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie om instrumentarium te ontwikkelen dat vergroenen van verharde oppervlakten bewerkstelligt en daarmee tevens bijdraagt een plezierige woon- en leefomgeving.
  • Het verkennen en benutten van meekoppelkansen, van door anderen geïnitieerde planvorming en uitvoering, die kunnen bijdragen aan een sterkere groen- en recreatiestructuur in de stad en onze stadsranden. Het regelen van (co)financiering voor de uitvoering van deze projecten. De  concrete realisatie ervan vindt plaats binnen doel 7.1.3. of andere doelen:
  • Op de hoogte blijven van en het onderhouden van netwerken m.b.t. landelijke en regionale ontwikkelingen op vlak van groen en recreatie.
  • De verbetering van de biodiversiteit wordt integraal opgepakt, zoals door voortzetting van het succesvolle ecologische groenbeheer voor gemeente-eigendom en het ondersteunen van weidevogelbeheer in de polder Mastenbroek.
  • Het stimuleren van bewoners die de biodiversiteit willen verhogen, bijvoorbeeld met groene daken en geveltuinen.
  • Het vergroten van de natuurbeleving middels NME en de inrichting van gebieden.
  • In het buitengebied geeft de gemeente bij nieuwe uitgifte van gemeentegrond de voorkeur aan biologische landbouw (verpachtingsladder) die o.a. door een betere bodemkwaliteit bijdraagt aan een hogere biodiversiteit.
  • We monitoren de pilot weideranden
  • Voor het buitengebied zijn de provincie, de boerenorganisaties en de natuurorganisaties belangrijke partners. We houden met regelmaat overleg.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 6.4.2 Hoofdgroenstructuur, landschap en biodiversiteit

133.510

0

133.510

0

0

133.510

Kredieten

Actualisatie  Groen en recreatiebeleid
In voorjaar 2022 is het plan van aanpak door ons vastgesteld met een informatienota naar de Raad.
In de analysefase (gereed eind oktober 2022) wordt gewerkt aan een aantal producten, zoals de Natuurwaardenkaart, Natuurinclusief-bouwen, Groennormering, Bomenbeleid, Recreatiebehoefte, etc.
Op basis van de analyse verwachten we bestuurlijke beleidskeuzen te kunnen maken. Concepten worden besproken met de Inspiratiegroep. Tevens zal op basis daarvan worden gewerkt aan een Uitvoeringsagenda en een bijbehorende Investeringsagenda.  Besluitvorming over Visie en bij behorende uitvoeringsmiddelen in de Raad is voorzien in de eerst helft van 2023.

Overige meer gebiedsgerichte projecten, die een relatie hebben met dit doel, zijn opgenomen onder doel 7.1.3.

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2023 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2021

Resterend krediet

Raming 2022

Raming 2023

Raming 2024 en verder

Vastgestelde mutaties:

Groen en recreatie beleid

257.028

20.610

236.418

236.418

Subtotaal vastgestelde mutaties

257.028

20.610

236.418

236.418

0

0

Voorgestelde mutaties:

n.v.t.

0

Subtotaal voorgestelde mutaties

0

0

0

0

0

0

Totaal 6.4.2 Hoofdgroenstructuur, landschap en biodiversiteit

257.028

20.610

236.418

236.418

0

0

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50