Domeinen

Fysiek Domein

Doel 5.2.1 Winkels, uitgaansvoorzieningen, evenementen

We versterken de economische positie van Zwolle als koop- en recreatiecentrum van de regio

Beschrijving

De historische binnenstad is een belangrijke troef voor de economie van de gemeente en Regio Zwolle. Bezoekers geven daarbij aan dat het niet alleen om winkelen gaat, ook het erfgoed, de ambiance van de historische gebouwen, cultuur, evenementen en horeca worden steeds belangrijker voor bezoekers. De betekenis van de binnenstad verandert; ontmoeten en vermaken wordt steeds belangrijker.

De binnenstad is onderdeel van het bredere centrumgebied. Het versterken van het centrumgebied is één van de ambities uit de omgevingsvisie ‘Mijn Zwolle van morgen 2030’. De programma’s Ontwikkelprogramma Stadshart, Spoorzone en Nieuwe Veemarkt vormen samen het grotere centrumgebied,  Er vindt een nauwe samenwerking plaats tussen de programma’s om te komen tot een centrumgebied dat past bij de ambities van Zwolle.

Voor Zwollenaren is niet alleen de binnenstad van belang. Goede wijkwinkelcentra met een aantrekkelijke mix van winkels en andere voorzieningen zijn eveneens van groot belang voor de Zwollenaren (en soms ook voor regiobewoners). De Zwollenaren willen hun dagelijkse boodschappen kunnen doen in aantrekkelijke wijkwinkelcentra die veel te bieden hebben. Ook vanuit sociaal oogpunt hebben de winkelcentra een belangrijke rol

Door het versterken van Zwolle als koop- en recreatiecentrum zorgen we ervoor dat meer bezoekers naar Zwolle komen, zowel dagjesmensen als mensen voor een meerdaags verblijf. Meer bezoekers, die als het even kan ook nog langer blijven, betekent meer bestedingen bij bedrijven en instellingen. Door een aantrekkelijk en levendig aanbod binden we ook onze eigen inwoners met hun bestedingen aan onze stad. Het gaat hierbij om de (wijk)winkels, de horecagelegenheden, de vrijetijdsvoorzieningen, maar ook om de evenementen. Meer bestedingen betekent op termijn meer werkgelegenheid. Daarbij beschouwen we de stad als geheel met de binnenstad als speerpunt.

Criteria

We versterken de economische positie van Zwolle als koop- en recreatiecentrum van de regio, zodanig dat:

  • Er focus ligt op de binnenstad, zonder de rest te vergeten.
  • De sector recreatie en toerisme wordt gestimuleerd, en meer bezoekers, langer blijven, vaker terugkomen en meer besteden.
  • De marktpartijen worden gestimuleerd om te zorgen voor een aantrekkelijk en levendig aanbod waarmee ze bestedingen van inwoners en bezoekers binden aan de stad.
  • De tevredenheid van de bewoners over de dagelijkse boodschappenvoorzieningen in stand blijft.

Portefeuillehouder(s)

Monique Schuttenbeld
Paul Guldemond

Activiteiten

Uitvoeren leisure visie
Leisure is in Zwolle de definitie voor Commerciele Vrijetijdsvoorzieningen. Nadat er in de jaren 2014-2020 veel leisurebedrijven zijn toegevoegd (circa 25), krijgt de sector nu ook last van de “strijd om de ruimte”. Nieuwkomers of bedrijven die willen of moeten verplaatsen kunnen moeilijk een plek vinden. Zwolle biedt met het Beleidskader Commerciele Vrijetijdsvoorzieningen en de actualisatie die daarop is gemaakt ruimte voor de sector. Ook is ruimte voor maatwerk. Desondanks is die ruimte in de praktijk niet goed te vertalen naar daadwerkelijk beschikbare locaties. Zonder meteen naar nieuw beleid te gaan, wil de gemeente zich in 2023 wel inzetten om leisurebedrijven te faciliteren. Vrijetijdsbedrijven zorgen immers, mede, voor een aantrekkelijk verblijfs- en woonklimaat. Er wordt daarom met vastgoedeigenaren naar (creatieve) oplossingen gezocht.

Uitvoeren horecavisie
In 2023 blijven we uitvoering geven aan de horecavisie 2019-2023. De visie is gericht op kwalitatief hoogwaardige en vernieuwende uitbreiding van de sector, zodat ook de horecasector bijdraagt aan de ambities als groeiende stad. Die groei moet wel plaatsvinden met de juiste balans, zodat de sector gezond blijft. Doordat de visie even 'on hold' is gezet tijdens de zware coronaperiode voor de sector, wordt er nog niet toegewerkt naar een nieuwe visie. De huidige visie voldoet nog steeds. Mochten er vanuit de rijksoverheid weer nieuwe maatregelen nodig zijn in verband met Covid dan zal de gemeente weer in overleg treden met de belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zwolle, over de Zwolse inzet

Uitvoeren reclamebeleid
In 2023 zullen er circa 140 abri’s met een dak met groene beplanting in de gemeente Zwolle worden geplaatst.
De oude billboards worden vervangen door digitale schermen waarop reclame-uitingen worden getoond en waar de gemeente informatie op kan plaatsen, bijvoorbeeld in geval van calamiteiten.

Bestedingsvoorstellen
Als onderdeel van de Begroting 2023 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met het structureel bestedingsvoorstel 17 "Evenementen kosten ROVA", structureel bestedingsvoorstel 18 "Ons Stadshart van Morgen: programmakosten", incidenteel bestedingsvoorstel 29 "Ons Stadshart van Morgen, Programmakosten", incidenteel bestedingsvoorstel 30 "Ons Stadshart van Morgen, Placemaking" en incidenteel bestedingsvoorstel 28 "BIZ Hessenpoort"

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 5.2.1 Winkels, uitgaansvoorzieningen, evenementen

3.915.380

1.189.065

2.726.315

1.810.000

109.938

4.426.377

Kredieten

Uitvoeren toeristisch perspectief
Zwolle is een stad die zich sterk ontwikkelt. Om die ontwikkeling met kwaliteit vorm te geven, heeft Zwolle de laatste paar jaar gerichte keuzes gemaakt. De stad wil haar kwaliteiten behouden als het gaat om de sfeer, gemoedelijkheid, het naar elkaar omkijken en wonen dicht bij het groen. Om talent voor de stad meer te behouden en/of naar de stad te trekken, zal er echter meer ingezet moeten worden op een innovatieve economie, cultuur en creativiteit en de kansen die er liggen te benutten. Dat doen we door de nieuwe aanpak binnen de economische visie, cultuur, evenementen, toerisme en een deel van het woonprogramma allemaal uit te lijnen op ditzelfde doel.
Binnen de toeristische aanpak werkt de gemeente samen met een aantal stakeholders uit de stad; vanuit musea, tourist info, evenementen organisatoren, ondernemers uit de retail, horeca, hotels en toeristische sector, het Zwolle Fonds en Zwolle Marketing
Met die groep is het toeristisch perspectief getoetst en wordt nieuw aanbod bedacht wat past bij de positionering als Experimentele, Creatieve en Ondernemende Hanzestad (Kompas)
Enkele projecten die in 2023 op stapel staan zijn o.a. het opleveren van enkele kunstprojecten waarop je kunt spelen, Zwolle Marketing zal verder gaan met het project LAB- aanbodontwikkeling, waarin ondernemers worden gefaciliteerd om aanbod te ontwikkelen passend bij de positionering. Ook is het voornemen om Stichting Trotse Muren weer cofinanciering te bieden voor grootstedelijke streetart

Themajaar Hanze 2023
Na de voorbereidingen in 2022 (die nog lopen) staat het Hanzejaar 2023 grotendeels in de steigers.  Een eerste greep uit het mogelijk programma:

  • Hanzehotspot Academiehuis:
    • Hanze Tentoonstelling;
    • Hanze Tijdreis;
    • Oog-in-oog met Michael;
    • Nieuwe Baken voor de Hanze;
    • Stadspodium op hoogte.
  • Hanzehotspot Spoorzone
    • ‘Cultureel Voorstation’;
    • Hanze (muzik) Zug;
    • Project Nedersaksen.
  • Hanzehotspot Harculo
    • Duitse Special IJssel biënnale;
    • Iconische project op de IJssel;
    • Aanvullende programmering Coolwater (of the grid project).

Uitvoeren evenementenbeleid
De evenementensector heeft nog te maken met de naweeën van de coronapandemie. De sector is zwaar getroffen door de coronacrisis (als eerste dicht en bijna als laatste weer open), de kosten voor energie, podia en andere zaken zijn heel veel hoger geworden en de sector heeft last van een groot personeelsgebrek.  Gelukkig konden evenementen in 2022 op “ouderwetse” wijze doorgaan en zijn er slechts een paar geannuleerd.

Net als afgelopen jaar willen we in 2023 weer stappen zetten op evenementengebied. We zetten, in samenwerking met organisatoren, Horeca Zwolle en het Zwolle Fonds, in op het vergroten van duurzaamheid in de sector. Samen werken we aan het afschaffen van het gebruik van eenmalig plastic tijdens evenementen. Daarnaast onderzoeken we of en op welke manier het mogelijk is om op een aantal evenementenlocaties (Grote Kerkplein en omgeving en park de Wezenlanden) groene stroom aan te bieden, zodat het gebruik van aggregaten niet meer nodig is. Voor het Rodetorenplein en omgeving is dat al mogelijk doordat de gemeente eigenaar is geworden van de trafo op dat plein. Daarnaast blijven we inzetten op een goede toegankelijkheid van evenementen voor iedereen. Ook dit doen we in goede en constructieve samenwerking met de evenementenorganisatoren.  

In 2023 zal het Hanzethemajaar worden 'uitgevoerd' waarin de Zwolse ambities tot uiting zullen komen. In het Hanzejaar zal Zwolle zich presenteren als moderne Hanzestad met veel aandacht voor cultuur en lokale initiatieven waardoor de stad volgend jaar zich nog meer van zijn verbindende, levendige en vitale kant zal laten zien.

In 2022 is de eerste stap gezet om evenementen die daadwerkelijk vorm geven aan de doelen en ambities van de stad, langjarig te ondersteunen door het aanpassen van de subsidiesystematiek. Dit zal concreet uitvoering krijgen vanaf 2023. Daarnaast blijven we nadrukkelijk oog houden voor de basisstructuur van evenementen in de stad: ook deze evenementen voorzien immers in de behoefte van de groeiende, levendige en vitale stad die wij zijn.

Tot slot merken we dat de groei van de stad en evenementen (in kwantitatieve en kwalitatieve zin) ook met zich meebrengt dat voldoende budget beschikbaar moet zijn om als gemeentelijke organisatie goed in staat te zijn evenementen daadwerkelijk mogelijk te maken en te faciliteren. Dat is nu niet het geval. Vandaar dat een aanvraag is gedaan voor verhoging van het budget voor de ondersteuning van evenementen door de ROVA

Ons Stadshart van Morgen
In mei 2022 is het nieuwe ambitieuze ontwikkelprogramma ‘Ons Stadshart van Morgen’ door de raad vastgesteld. Om richting en sturing te geven wordt het behoud, de versterking en de ontwikkeling van het Stadshart benaderd vanuit vijf ontwikkelprincipes:
1.   De gezonde, groene en waterrobuuste deltastad
2.   De duurzame en circulaire stad
3.   De ondernemende en creatieve stad
4.   De stad met de menselijke maat
5.   De bereikbare stad.

In gebiedsontwikkeling in het Stadshart, werken we met zogenaamde focusgebieden. In deze focusgebieden worden de belangrijkste ontwikkelingen verwacht en liggen de meeste mogelijkheden tot het maken van grote kwaliteitsstappen, het herstellen van de verbindingen en het versterken van het Stadshart. Samen met inwoners, ondernemers en ontwikkelaars zorgen we ervoor dat de zo kenmerkende diversiteit en eigenheid van het Zwolse Stadshart behouden blijft. Het zwaartepunt ligt op:
1.   De historische binnenstad
2.   De singelzone
3.   Het Noorderkwartier
4.   Het Roelenkwartier
5.   De Willemsknoop/Stationsbuurt

Daarnaast zijn we druk bezig met het opstellen van de uitvoeringsagenda. Hierin wordt geprioriteerd. Met welke nieuwe projecten, onderzoeken en initiatieven starten we de komende 5 jaar? Dit doen we op basis van de criteria die in het programma zijn opgenomen.

Binnen de focusgebieden wordt op dit moment al volop gewerkt aan een toekomst bestendig Stadshart. De middelen hiervoor komen nog uit de oude Strategische Agenda Binnenstad 2017-2022. Hierin zijn structurele middelen beschikbaar gesteld, om investeringen uit te kunnen voeren voor ca. € 4.500.000. De totale publieke investeringen in het Stadshart, zijn in het nieuwe ontwikkelprogramma vele malen groter. Naast de investeringen uit gemeentelijke middelen wordt gekeken naar regionale-, provinciale- en rijkssubsidieprogramma’s.
Begin 2022 is het werkkrediet voor de projecten van het Stadshart al tot ca. € 10.500.000,- verhoogd. Daarnaast heeft het Stadshart recent een aanzienlijke bijdrage vanuit het Rijk gekregen. In de eerste tranche Versnellingsafspraken woningbouw krijgt het Stadshart een Rijksbijdrage van ca. 22 miljoen voor onder meer de herinrichting van singels (Singelzone) en ontsluiting van een mobiliteitshub. Het benodigde investeringspakket voor de gemeentelijke investeringen voor de komende 5 jaar, wordt gekoppeld aan de uitvoeringsagenda en volgt Q4 2022.

Het grotere investeringspakket vraag om extra capaciteit aan de programmaorganisatie. Onder andere op het gebied van programmabeheersing maar ook op communicatie en participatie. Daarnaast is er ook dekking nodig voor placemaking binnen het Stadshart voor de komende 5 jaar. Dit sluit aan bij hetgeen opgenomen in het ontwikkelprogramma.  Zie ook de investeringsaanvraag.

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2023 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2021

Resterend krediet

Raming 2022

Raming 2023

Raming 2024 en verder

Vastgestelde mutaties:

Binnenstad

20.968.516

19.584.882

1.383.634

1.383.634

Broerenkwartier

1.669.000

1.317.927

351.073

351.073

Vesterking Wijkcentra

285.000

168.910

116.090

116.090

Winkelgebied Dieze

2.372.500

2.321.429

51.071

51.071

Toerisme en promotie

1.120.000

433.871

686.129

376.129

310.000

Verlichtingsplan Assendorperstraat

65.000

49.500

15.500

15.500

Voorbereiding eventlocatie Voorsterpoort

93.500

0

93.500

93.500

Pilot ondersteuning retail-horeca sector

75.000

0

75.000

75.000

Investeringen Hanze 2023

2.073.000

0

2.073.000

573.000

1.500.000

Broerenkwartier openbare ruimte

2.300.000

0

2.300.000

115.000

460.000

1.725.000

Herinrichting Nieuwstraat

1.400.000

0

1.400.000

1.400.000

Herinrichting Diezerkade

1.400.000

0

1.400.000

700.000

700.000

Grote Kerkplein

1.100.000

0

1.100.000

110.000

990.000

Eekwal

1.100.000

0

1.100.000

165.000

935.000

Assendorperstraat

300.000

0

300.000

300.000

Herinrichting Potgietersingel

150.000

0

150.000

150.000

Binnenstad investeringen nader te bepalen

400.000

0

400.000

400.000

Implementatie fietsparken

450.000

0

450.000

150.000

150.000

150.000

Lichtvisie Binnenstad

2.000.000

0

2.000.000

500.000

1.500.000

Gemeentelijke grondexploitaties Economie:

*Voorsterpoort Oost

7.442.077

1.754.749

5.687.328

510.790

3.863.195

1.313.343

Subtotaal vastgestelde mutaties

46.763.593

25.631.268

21.132.325

4.385.787

9.558.195

7.188.343

Voorgestelde mutaties:

Winkelgebied Dieze

-74.322

0

-74.322

-74.322

Subtotaal voorgestelde mutaties

-74.322

0

-74.322

-74.322

0

0

Totaal 5.2.1 Winkels, uitgaansvoorzieningen, evenementen

46.689.271

25.631.268

21.058.003

4.311.465

9.558.195

7.188.343

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50