Home

Algemeen

Inleiding

Bijna vijf maanden geleden presenteerden de coalitiepartijen het akkoord Samen voor een waarde(n)volle toekomst. Deze begroting vormt de eerste uitwerking van dit akkoord. Dat doen we in de wetenschap dat de situatie nu anders is dan bij de presentatie van het coalitieakkoord. De sterk toegenomen inflatie en de enorme stijging van de energieprijzen maken dat veel inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen zich zorgen maken of ze het hoofd boven water kunnen houden. Als lokale overheid hebben wij niet de middelen of mogelijkheden om al deze zorgen weg te nemen, maar waar mogelijk ondersteunen we Zwollenaren als zij in de problemen komen. We blijven met inwoners en partijen in gesprek en in verbinding om zicht te houden waar de nood het hoogst is. We hebben vertrouwen in de vitale en veerkrachtige stad die Zwolle is. En bouwen daarbij voort op de ervaringen die we hebben opgedaan tijdens de coronacrisis en sluiten aan bij maatregelen uit het sociaal herstelplan. In een aparte nota die bij deze begroting verschijnt, werken we uit hoe we de bestaanszekerheid van inwoners, ondernemers en organisaties in Zwolle willen verzekeren.

De financiële situatie van de gemeente is goed. We hebben voldoende ruimte om te investeren in de stad en tegelijkertijd middelen achter de hand te houden voor de komende jaren. Middelen die we mogelijkerwijs nodig hebben als de economische situatie verslechtert. Daarnaast willen we ook ruimte overhouden om bij de komende perspectiefnota uitvoering te geven aan ambities uit het coalitieakkoord die in deze begroting nog niet zijn uitgewerkt.

Het coalitieakkoord is het uitgangspunt voor de keuzes die we in deze begroting maken. We werken aan een duurzame, inclusieve en sociale toekomst waarin alle inwoners van Zwolle gelijke kansen hebben om mee te doen. We willen een thuis bieden voor iedereen. We werken aan een toekomst waarin brede welvaart centraal staat. Dat doen we via investeringen die in het coalitieakkoord worden genoemd. We bouwen verder aan een sterke samenleving door extra middelen beschikbaar te stellen voor de sociale basis, de kindregelingen, het bestrijden van energiearmoede en het begeleiden van statushouders. We zetten in op flexwonen. We stimuleren de transitie naar een klimaatneutrale samenleving via investeringen in de energietransitie. Samen met ondernemers werken we aan het verduurzamen van bedrijventerreinen. We creëren ruimte voor toekomstige ontwikkelingen in de stad door geld opzij te zetten voor de strategische investeringsagenda. Door een forse impuls te geven aan kunst en cultuur vergroten we de aantrekkelijkheid van Zwolle. Inwoners, wijken en ondernemers krijgen meer ruimte om initiatieven te ontplooien. We maken werk van de verkeersveiligheid in de stad.

Naast de in het coalitieakkoord aangekondigde investeringen zetten we in deze begroting aanvullend middelen in voor het realiseren van de ambities uit dat akkoord. Het zorgen voor voldoende en betaalbare woonruimte is één van die ambities. Naast de plannen voor meer flexwoningen doen we dat door, waar mogelijk, versnelling aan te brengen in de ontwikkelingen in onder meer Spoorzone, Stadshart, Zwartewaterallee. Daarbij krijgen we financiële steun van de rijksoverheid. Middelen die nodig zijn om te zorgen dat deze nieuwe woonlocaties goed bereikbaar zijn en ons mobiliteitssysteem klaar is voor deze grootschalige ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van mobiliteitshubs. Belangrijk onderdeel van de woningbouwopgave is zorgen voor voldoende woningen voor inwoners met een ondersteuningsbehoefte. Daarom zetten we het programma wonen en zorg met kracht door.

We steken niet alleen energie in de ontwikkeling van nieuwe gebieden, maar kijken ook naar de bestaande stad. Zo maken we middelen vrij voor de ontwikkeling van een bruisend trefpunt in Zwolle Zuid en gaan we aan de slag met onze bestaande maatschappelijke voorzieningen.

Om alle plannen uit te voeren en de ambities te realiseren is het belangrijk dat de ambtelijke organisatie over voldoende capaciteit en uitvoeringskracht beschikt. We constateren dat op onderdelen de ontwikkeling van de organisatie is achter gebleven. Bijvoorbeeld als het gaat om de bedrijfsvoering. Daarom investeren we in de organisatie zodat deze in staat is te doen wat de stad nodig heeft en we de dienstverlening aan de stad op peil kunnen houden. En stellen middelen beschikbaar zodat de gemeente Zwolle in deze krappe arbeidsmarkt een aantrekkelijke werkgever blijft.

We leven in een onrustige periode waar in korte tijd veel gebeurt en verandert. Een tijd van uitdagingen en kansen. Een tijd waarin sprake is van tegenstelling en toenemende tweedeling. Een tegenstelling tussen een economie die groeit, met een lage werkloosheid en tegelijkertijd veel inwoners die moeite hebben om rond te komen. Daarbij is, zoals onder meer het Sociaal Cultureel Planbureau signaleert, op verschillende gebieden in onze samenleving sprake van een groeiende tweedeling. Wat zich ook vertaalt in een dalend vertrouwen in de overheid. Dat is de achtergrond waartegen wij ons werk doen. Daarom is het belangrijk dat we elkaar opzoeken en naar elkaar luisteren. Dat we weten wat er speelt bij onze inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen. Daarbij hebben we vertrouwen in de kracht van Zwolle en de Zwollenaren. Samen bouwen we verder aan een toekomstbestendige, vitale en veerkrachtige stad.

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50