Domeinen

Sociaal domein

Doel 3.3.2 Beschermd wonen

We bieden (tijdelijk) beschermd wonen (met begeleiding en toezicht) aan personen met psychische en/of psychosociale problemen

Beschrijving

Wij verlenen voor beschermd wonen zorg aan mensen met psychische en/of psychosociale problematiek. Het toezicht en de begeleiding binnen het beschermd wonen draagt bij aan het maatschappelijk herstel en de participatie van onze inwoners. Hiermee wordt tevens verwaarlozing van inwoners, maatschappelijke overlast en gevaar voor of door inwoners zo veel als mogelijk voorkomen. Het betreft inwoners met een tijdelijke behoefte aan 24/7 ondersteuning en toezicht of 24 uur per dag ondersteuning in nabijheid.

In 2022 is aangekondigd dat de eerder geplande doordecentralisatie van beschermd wonen in 2023 een jaar is uitgesteld. In 2023 bereidt de gemeente Zwolle zich, samen met de andere gemeenten uit de IJssel-Vecht-regio, verder voor op de landelijke doordecentralisatie van het beschermd wonen vanaf 2024. De doordecentralisatie  is gericht op een betere aansluiting met de lokale ondersteuningsstructuur. Alle gemeenten worden gestimuleerd om in te zetten op preventie en herstel. Voor cliënten met een indicatie beschermd wonen in de regio IJssel-Vecht blijft de centrumgemeente verantwoordelijk.
Met de verdere doordecentralisatie worden de financiële middelen verdeeld over gemeenten op basis van een objectief verdeelmodel. Vanaf 2024 wordt stapsgewijs het huidige historische verdeelmodel vervangen door een verdeelmodel dat bestaat uit een aantal objectieve maatstaven die het verwachte gebruik per gemeente voorspellen.

Wij zetten in op activiteiten en voorzieningen in het lokale en regionale zorglandschap die passen bij de beweging naar beschermd thuis en zorgen voor een betere aansluiting tussen het aanbod en de behoefte van inwoners. Met de nieuwe contractering, die op 1 juli 2023 ingaat, zetten wij in op een meer dekkend zorglandschap.  

Criteria

We bieden (tijdelijk) beschermd wonen (met begeleiding en toezicht) aan personen met psychische en/of psychosociale problemen, zodanig dat:

  • De gemiddelde lengte van een ondersteuningstraject van inwoners met een indicatie beschermd wonen in de regio IJssel-Vecht afneemt;
  • Het aantal inwoners met een indicatie beschermd wonen in de regio IJssel-Vecht op de wachtlijst voor instroom beschermd wonen (die langer moeten wachten dan zes weken) afneemt;
  • Het aantal inwoners met een indicatie beschermd wonen in de regio IJssel-Vecht op de wachtlijst voor uitstroom beschermd wonen (langer dan zes maanden wachtend op een woning) afneemt.

Portefeuillehouder(s)

Dorrit de Jong

Activiteiten

  • Regie op uitvoering van de Regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang 2022-2032 van de regio IJssel-Vecht.
  • Uitvoeren van het convenant regionale samenwerking beschermd wonen en maatschappelijke opvang regio IJssel-Vecht. Dit betreft afspraken over de wijze waarop de gemeenten in de regio IJssel-Vecht samenwerken op het gebied van beschermd wonen en maatschappelijke opvang.
  • Uitvoeren van de 'Overeenkomst overdracht verantwoordelijkheden, taken en middelen regio Noord Veluwe'. Zwolle is nog steeds centrumgemeente voor de gemeenten op de Noord Veluwe. Sinds 2018 fungeert de Noord Veluwe zelfstandig en ontvangt daarvoor een deel van de rijksmiddelen die Zwolle ontvangt.
  • Inzetten op de verdere afbouw van de wachtlijst beschermd wonen regio IJssel-Vecht.
  • Voorbereidingen treffen voor de stapsgewijze invoering van de doordecentralisatie en de nieuwe verdeling van de rijksmiddelen (van historisch naar objectief) vanaf 1-1-2024.
  • De beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis wonen wordt verder geconcretiseerd door:
    • Het verder ontwikkelen van tussenvormen tussen beschermd wonen en ambulante begeleiding;
    • Uitvoering geven aan het lokaal uitvoeringsplan van beschermd wonen naar beschermd thuis.
  • Uitvoering geven aan de contractering beschermd wonen, ingaande op 1 juli 2023.
  • Met het ingaan van de nieuwe contractering (vanaf 1 juli 2023) zetten wij in op partnerschap met de zorgaanbieders. Daarbij werken wij samen met onze partners aan een afbouw van plekken beschermd wonen.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 3.3.2 Beschermd wonen

66.845.607

2.330.755

64.514.852

0

0

64.514.852

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50