Domeinen

Sociaal domein

Doel 3.1.2 Aanpak huiselijk geweld

We pakken de situatie van huiselijk geweld zo vroeg mogelijk aan en werken toe naar veiligheid en duurzaam herstel

Beschrijving

Geweld in de privésfeer komt in Nederland en ook in IJsselland veel voor; het gaat om één van de omvangrijkste vormen van geweld in onze samenleving. Huiselijk Geweld komt voor in alle sociaaleconomische klassen en binnen alle culturen in de samenleving. Slachtoffers van huiselijk geweld zijn in de meeste gevallen vrouwen en kinderen, maar het treft ook mannen, ouders en ouderen. De aanpak van Huiselijk Geweld staat in regio IJsselland goed op de agenda. In de nieuwe Regiovisie 2021-2024 bouwen wij voort op het beleid van de afgelopen jaren.
De missie die in de Regiovisie Huiselijk Geweld IJsselland centraal staat is: Wij willen huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling zo veel mogelijk voorkomen en terugdringen, de schade ervan beperken, recidive voorkomen en zo de cirkel van geweld en de overdracht van generatie op generatie doorbreken. De actielijnen van de aanpak zijn: Eerder en Beter in beeld, stoppen en duurzaam oplossen, aandacht voor specifieke groepen en innovatie.

We willen de aanpak van huiselijk geweld zo lokaal mogelijk organiseren en huishoudens en gezinnen zo veel mogelijk in hun eigen omgeving en netwerk ondersteunen. We zijn daarom in alle 11 gemeenten van de regio IJsselland een ontwikkeling gestart om dat te realiseren. Daartoe versterken we de lokale teams waarbij we uitgaan van het Kwaliteitskader Veiligheid voor lokale teams, zoals dat landelijk is vastgesteld. Concreet betekent dat een andere samenwerking tussen lokale teams en Veilig Thuis IJsselland, waarbij de lokale teams het aanspreekpunt voor de huishoudens en gezinnen zijn en blijven. Zij hebben de regie en houden dat tot in de herstelfase. Aanvullend is een uitgebreid deskundigheidsprogramma aangeboden aan de medewerkers van lokale teams en de netwerkpartners.

Op het grensvlak van huiselijk geweld en jeugdzorg speelt de ontwikkeling van het Toekomstscenario Jeugd en gezinsbescherming. In 2022 hebben we als Regio IJsselland hier extra middelen van het Rijk voor ontvangen tot en met 2025. We hebben als regio IJsselland al flinke stappen gezet die aansluiten bij de uitgangspunten van het toekomstscenario (zie ook programma 3.1.1 Jeugdbescherming) en investeren in de beweging om hulp en ondersteuning zo lokaal mogelijk en in nauwe samenwerking met netwerkpartners te organiseren. In 2023 gaan we hiermee door.

Criteria

We pakken de situatie van huiselijk geweld zo vroeg mogelijk aan en werken toe naar veiligheid en duurzaam herstel, zodanig dat:

  • meldingen bij Veilig Thuis IJsselland worden getriageerd (Veiligheidsbeoordeling), vervolgtrajecten worden ingezet en onderzoeken worden afgehandeld binnen de wettelijke termijnen;
  • betrokkenen, zowel daders als slachtoffers, ouderen, ouders en kinderen (systeemgericht) worden ondersteund of toegeleid naar behandeling om duurzaam herstel te realiseren.

We bieden tijdelijke opvang aan slachtoffers van huiselijk geweld en ondersteuning naar een duurzaam herstel, zodanig dat:

  • begeleiding in de opvang gericht is op vergroten van zelfredzaamheid, weerbaarheid en duurzaam herstel van de veiligheid van slachtoffers;
  • opvang van de slachtoffers zo kort mogelijk duurt, maar zo lang als nodig.

Portefeuillehouder(s)

Dorrit de Jong

Activiteiten

  • Uitvoering geven aan de Regiovisie Huiselijk Geweld.
  • Uitvoering geven aan het Centrum Seksueel Geweld Zwolle als 1 van de 16 landelijke centra met een bovenregionale functie, namelijk voor IJsselland en de regio Noord-Oost Gelderland.
  • Inzetten op zo lokaal mogelijke hulp en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Als de veiligheid het vraagt of bij specifieke vormen van huiselijk geweld de expertise van Veilig Thuis benutten. Daartoe de lokale teams in de regiogemeenten versterken onder meer met een uitgebreid deskundigheidsprogramma.
  • Doorontwikkelen van de ingezette aanpak waarin 'Veiligheid en risico-gestuurde zorg' door lokale teams, Veilig Thuis IJsselland en overige netwerkpartners. Er wordt gewerkt met één Veiligheidsplan waarin Veilig Thuis, gemeenten en (regionale) partners samenwerken.  
  • We geven invulling in de regio gericht op het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming, in nauwe samenhang met het programmadoel 3.1.1 jeugdbescherming, waarbij we aansluiten bij de reeds in gang gezette ontwikkelingen.
  • Voor structureel en acuut onveilige situaties een 'Multi Disciplinaire Aanpak voor ernstig geweld' (MDA++) uitvoeren waarbij vanuit extra specifieke expertise integraal wordt samenwerkt in casuïstiek die niet vanuit de reguliere aanpak kan worden opgelost..  
  • Vervolg geven aan de aanpak van Mensenhandel en het versterken van de samenwerking rond dit thema in Zwolle en de regio IJsselland. De zorgcoördinator Mensenhandel is per 2022 werkzaam voor de gehele regio IJsselland. De inzet van de zorgcoördinator Mensenhandel wordt in 2023 regionaal gecontinueerd.  
  • Zorgdragen voor kwaliteit en continuïteit van opvangvoorzieningen voor slachtoffers van huiselijk geweld in de regio IJsselland.
  • Inzetten op meer ambulante begeleiding in de eigen omgeving van personen en gezinnen, zodat minder vaak opvang nodig is.
  • Optimaal gebruik maken van instrumenten als het Tijdelijk Huisverbod en 'AWARE' om het mogelijk te maken dat meer slachtoffers van huiselijk geweld, waaronder bij bedreiging van ex-partners, in eigen omgeving kunnen blijven wonen en worden ondersteund.
  • Vanuit een extra bijdrage van het Rijk opvang bieden aan mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld, waaronder slachtoffers van eerwraak of ernstige bedreiging, uit het hele land. Landelijk is er op zes locaties deze vorm van opvang. In IJsselland worden zes opvangplaatsen voor mannen gerealiseerd.
  • Als onderdeel van de begroting wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met het incidenteel bestedingsvoorstel 19 "Regiobijdragen mensenhandel".

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 3.1.2 Aanpak huiselijk geweld

9.476.070

2.363.662

7.112.408

0

0

7.112.408

Kredieten

Aanpak Huiselijk Geweld en kindermishandeling
Van het Ministerie van VWS is een subsidie ontvangen voor de aanpak van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Uitvoering wordt gedaan door de Stichting Veilig Thuis. Ook wordt een deel van de middelen als subidie beschikbaar gesteld aan Kadera voor de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Afronding vindt plaats eind 2022/begin 2023.

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2023 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2021

Resterend krediet

Raming 2022

Raming 2023

Raming 2024 en verder

Vastgestelde mutaties:

Aanpak ernstig huiselijk geweld

180.000

159.915

20.085

20.085

Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

184.400

68.520

115.880

115.880

Subtotaal vastgestelde mutaties

364.400

228.435

135.965

135.965

0

0

Voorgestelde mutaties:

Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

75.000

0

75.000

75.000

Subtotaal voorgestelde mutaties

75.000

0

75.000

75.000

0

0

Totaal 3.1.2 Aanpak huiselijk geweld

439.400

228.435

210.965

210.965

0

0

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50