Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.1.3 Sociale netwerken

We versterken het oplossend vermogen van kwetsbare inwoners, waaronder ouderen, en hun sociale netwerken

Beschrijving

We hebben steeds meer taken gekregen in het ondersteunen van kwetsbare inwoners. Dit met name vanuit diverse bestaande wetten, zoals de Participatiewet, de WMO en de Jeugdwet. Maar ook nieuwe wetten, zoals de wet GGZ, zetten in op gemeentelijke taken om inwoners met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen.
Kwetsbare groepen en inwoners worden in een zo vroeg mogelijk stadium begeleid en gestimuleerd bij het vinden van oplossingen. Daar waar inwoners behoefte aan ondersteuning hebben, helpen wij hen in hun eigen buurt, zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig is. Hierdoor kunnen zij meedoen, ontstaan sociale contacten en worden (nieuwe) vaardigheden opgedaan en nemen zelfvertrouwen en weerbaarheid toe.

Het aantal ouderen neemt tot 2030 aanzienlijk toe. Ook relatief gezien neemt het aantal 65 plussers in de totale Zwolse bevolking toe. Ouderen worden daarnaast ouder en zullen daarmee naar verwachting langer en meer zorg nodig hebben. De ontwikkelingen in de (verpleeghuis)zorg betekenen dat in toenemende mate thuis zorg geboden moet worden.
We bevorderen de zelfredzaamheid van ouderen zodat zij langer zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving.
We stimuleren een gezonde leefstijl en een zinvolle / prettige besteding van hun dag zodat zij optimaal kunnen functioneren en voldoende welbevinden (zingeving) ervaren.
Hierdoor blijven ouderen vitaal en betrokken bij de samenleving, ook ter voorkoming van eenzaamheid.
Gelet op de maatregelen tijdens, en consequenties van de corona-crisis is de aanpak van eenzaamheid onder ouderen nog relevanter geworden. Wij hebben hierover afspraken gemaakt met betrokken organisaties.

In het coalitieakkoord 2022-2025 is nadrukkelijk aandacht voor de Zwolse senioren.  Iedereen in Zwolle moet vitaal en waardig ouder kunnen worden en mee blijven doen. De Zwolse senioren nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig mee laten doen in de samenleving is het doel. Dit in het verlengde van de agenda 'Vitaal en waardig ouder worden' (raad mrt. 2020). De Seniorenagenda wordt geëvalueerd en het vervolg wordt bepaald in relatie met de integrale opgave voor ouderen, waaronder ouderenhuisvesting (programma wonen en zorg) en de behoefte aan Wmo-maatwerkvoorzieningen. Inzet is om bij het voorjaarsmoment 2023 de voortzetting van extra aandacht voor ouderen, in aansluiting op de Seniorenagenda uit 2020, voor te leggen aan de raad.
De activiteiten uit de huidige agenda worden in 2023 voortgezet. Hiervoor worden incidentele middelen gevraagd.  De uitwerking monitoren wij via (bestaande) rapportages en instrumenten zoals het Buurt voor Buurt-onderzoek, de aanpak Vitaal en Veilig Thuis, gezondheidsmonitor en ouderenindex.

Als partner bij het ouderenbeleid heeft de Zwolse Seniorenraad zijn activiteiten uitgebreid en geïntensiveerd en vraagt daarom de gemeente om extra (beleids)ondersteuning voor 2023.

Inherent aan de trend dat steeds meer inwoners langer zelfstandig wonen, waaronder de sterk groeiende groep ouderen, wordt er een steeds groter beroep op mantelzorgers gedaan. We ondersteunen mantelzorgers dusdanig dat zij de ondersteuning langer vol kunnen houden en niet belast worden met zorg die hun mogelijkheden te boven gaat.
We dragen bij aan het versterken van de positie van mantelzorgers en het voorkomen van overbelasting, onder andere door een betere samenwerking tussen de informele en formele zorg, extra aandacht voor groepen mantelzorgers die meer risico lopen op overbelasting.

Criteria

We versterken het oplossend vermogen en de vitaliteit van kwetsbare inwoners, waaronder ouderen, en hun sociale netwerken, zodanig dat:

  • Inwoners langer zelfstandig vitaal en veilig kunnen wonen en meedoen.
  • Minder inwoners, waaronder ouderen, zich eenzaam voelen.
  • Meer inwoners een zinvolle daginvulling hebben die aansluit bij hun wensen en behoeftes.
  • Meer mantelzorgers zich ondersteund voelen waardoor zij minder (te) zwaar belast worden.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten

Wij subsidiëren:

  • het bestendigen en uitbreiden van de pilot Vitaal en Veilig Thuis voor mensen van ca. 70 jaar en ouder. Samen met onze ketenpartners bepalen we in welke wijken we het programma verder uitrollen. Op deze manier hopen wij oudere inwoners meer bewust te maken en   
  • beter te informeren wat nodig en mogelijk is om vitaal en veilig langer zelfstandig te wonen. Ouderen die dit niet zelfstandig kunnen, worden hierbij ondersteund.
  • de ouderen-index, die samen met de data van Buurt-voor-buurt, GGD ouderenmonitor en Vitaal en Veilig Thuis meer zicht gaat geven op de ontwikkelingen en behoeften en richting gaat geven voor het maken van keuzes.
  • de aanpak ten aanzien van senioren met specifieke problematiek die hun welzijn belemmert, zoals eenzaamheid. Met partijen in de stad zetten we de coalitie ‘één tegen eenzaamheid’ voort en voeren een actieprogramma met een concrete aanpak uit.
  • het Bestuurlijk Netwerk Cultuursensitieve Migrantenzorg (met deelname van 35+ partners vanuit met name de zorg- en welzijnssector).
  • de uitvoering van de pilot Cultuursensitief werken Holtenbroek.
  • de uitvoering van de aanpak Zwolle Dementievriendelijke Stad.
  • wijklocaties/buurtkamers waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen die hun welzijn en / of vitaliteit vergroten.
  • beweeg- en sportactiviteiten voor ouderen.
  • de dagbesteding naar “Goede dagen en perspectief". De welzijnspartners en zorgaanbieders bieden een meer collectieve inrichting aan van betekenisvolle dagbestedingsactiviteiten voor kwetsbare groepen inwoners en daginvullings-mogelijkheden voor ouderen.
  • de ontwikkeling van activiteiten wat betreft regenboog-ouderen.
  • de Seniorenraad.
  • mantelzorg, zowel het vinden van mantelzorgers als het waarderen van mantelzorgers.
    • Informatie en advies en verbeteren van de communicatie tussen formele en informele zorg ten behoeve van de zorgvrager.
    • In 2023 kijken we naar de match tussen de vraag en het aanbod van mantelzorgondersteuning en specifieke behoeften van verschillende mantelzorgers.
    • We richten onze inzet op specifieke groepen van mantelzorgers die meer risico lopen op overbelasting.

In 2023 worden bestaande activiteiten voor ouderen en mantelzorgers geevalueerd en nieuwe beleidskaders/ uitvoeringspplannen hiervoor opgesteld.

  • Als onderdeel van de begroting wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met incidenteel bestedingsvoorstel 6 "Ouderenbeleid / Vitaal en waardig ouder worden".

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.1.3 Sociale netwerken

5.158.100

0

5.158.100

0

0

5.158.100

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50