Domeinen

Sociaal domein

Doel 3.2.2 Begeleiding ex-gedetineerden

We bieden een beter toekomstperspectief aan inwoners na detentie en jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie en verminderen daarmee recidive (herhaling / terugval)

Beschrijving

Het aanbieden van (vrijwillige) begeleiding aan volwassen ex-gedetineerden is een gemeentelijke taak. Dit om recidive zo veel als mogelijk te voorkomen. We werken samen met reclassering en PI-Zwolle om alle gestraften met een plan detentie uit te laten gaan, gericht op succesvolle re-integratie. Nazorg aan ex-gedetineerden is gericht op maatschappelijke integratie en zelfredzaamheid in de Zwolse samenleving. Het beleid is onderdeel van de werkzaamheden van reguliere organisaties die trajecten verzorgen gericht op maatschappelijke zelfredzaamheid (wonen, dagbesteding en zorg/ondersteuning). Daarnaast is een aantal medewerkers van het sociaal wijkteam van Zwolle belast met de nazorg aan ex-gedetineerden; de nazorgcoördinatoren.

Jeugdreclassering voert begeleiding en controle uit als een jeugdige van 12 jaar of ouder een strafbaar feit pleegt. Het belangrijkste doel van jeugdreclassering is om in samenwerking met ouder(s) of netwerk het gedrag van de jongere te veranderen en herhaling of terugval (recidive) te voorkomen, zodat de maatschappij veiliger wordt en de jeugdige een beter toekomstperspectief krijgt. In de praktijk bestaat jeugdreclassering uit een combinatie van intensieve hulp aan en toezicht op een jongere. Het doel is deze weer op het rechte pad te brengen en te houden. Er zijn verschillende maatregelen van jeugdreclassering. De jeugdreclassering wordt uitsluitend uitgevoerd door jeugdzorgprofessionals in dienst van een gecertificeerde instelling.

Criteria

We bieden een beter toekomstperspectief aan inwoners na detentie en jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie en verminderen daarmee recidive (herhaling / terugval), zodanig dat:

  • het bijdraagt aan minder maatschappelijke overlast en criminaliteit in de Zwolse samenleving;
  • Zwolle invulling en uitvoering geeft aan het landelijke bestuurlijk akkoord ‘Kansen bieden voor re-integratie’ uit 2019.

Portefeuillehouder(s)

Dorrit de Jong

Activiteiten

Ex-gedetineerden:

  • We benaderen iedere Zwolse gedetineerde actief over de mogelijkheden voor nazorg binnen de gemeente Zwolle. Waar mogelijk en nodig stellen we samen met onze partners een plan van aanpak op. Hiermee willen we alle Zwolse gedetineerden uit de PI Zwolle met een integraal plan uit detentie laten gaan. In dit plan is in ieder geval aandacht voor de noodzakelijke voorwaarden voor een succesvolle re-integratie: onderdak, financiën, geldig ID-bewijs, fysieke en psychische gezondheid.

Jeugdreclassering:

  • Het verstevigen van de verbinding tussen Straf en Zorg binnen de jeugdstrafrechtketen. Thema’s die hieronder vallen zijn o.a. het makkelijker uitwisselen van informatie, het beter vastleggen van samenwerkingsafspraken, elkaar sneller in het proces kunnen vinden en daarmee eerder functioneren als netwerk dan als keten. We doen dit binnen de regio IJsselland en trekken samen op met andere gemeenten binnen het arrondissement Oost Nederland.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 3.2.2 Begeleiding ex-gedetineerden

6.579

0

6.579

0

0

6.579

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50