Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.2.3 Sportvoorzieningen

We versterken de vitaliteit van sportverenigingen en sportaccommodaties

Beschrijving

Fitte en gezonde inwoners dragen bij aan een sterke sociale basis. Veel inwoners sporten, individueel of via een sportvereniging. Deze maatschappelijke rol van de verenigingen willen wij benutten bij het versterken van de sociale basis en sterker inzetten op preventie. Speerpunt binnen het sportbeleid is dan ook onze inzet op vitale sportverenigingen oftewel verenigingen die hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid nemen en blijvend kunnen dragen. We ondersteunen verenigingen daarbij om het financieel en / of maatschappelijk verdienvermogen te versterken en hun organisatie en aanbod af te stemmen en ingaan op de vraag van het toenemend aantal ouderen en de behoefte aan vrijblijvender vormen van sportbeoefening. De bewegingen uit de hervormingsagenda (zorgvragen zo normaal mogelijk en in de eigen omgeving oplossen) zien wij dan ook als een kans voor sportverenigingen hun maatschappelijke rol en positie te vergroten.

Sportaccommodaties en -voorzieningen zijn een randvoorwaarde om aan sport en bewegen en vitaliteit van inwoners en sportverenigingen invulling te geven. Wij realiseren ons dat totstandkoming en instandhouding van accommodaties door sportverenigingen en inwoners moeilijk haalbaar is. De gemeente heeft daarmee een voorname rol in het faciliteren van een kwalitatief en kwantitatief accommodatie- en voorzieningenaanbod dat aansluit bij de behoefte vanuit de breedtesport. Uit het onderzoek naar het sportaccommodatiebeleid blijkt dat het aanbod op het gebied van binnen- en buitensport op stedelijk niveau op orde is. Desalniettemin liggen er uitdagingen, vooral in de wijk Stadshagen (stadsdeel West) waar met de woningbouwontwikkeling de behoefte aan sport en bewegen de komende jaren verder toeneemt. Ook het revitaliseren van Sportpark Marslanden als maatschappelijk middelpunt in de wijk met kansen en uitdagingen op het gebied van de Energietransitie vraagt in 2023 onze aandacht.

Naast de reguliere sportaccommodaties willen we sport en bewegen in de openbare ruimte nog meer stimuleren en faciliteren. Hoewel Zwolle goed scoort volgens de Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving en er momenteel veelvuldig gebruik gemaakt wordt van de openbare ruimte voor sport en bewegen, willen we sport en bewegen in de openbare ruimte en het ongeorganiseerd en anders georganiseerd sporten stimuleren en faciliteren. Dit doen we beleidsmatig door aan te sluiten bij het 'Beweegpleinen' beleid. Dit is de combi tussen speelpleinen, sport en groen in de openbare ruimte.

Criteria

We versterken de vitaliteit van sportverenigingen en sportaccommodaties, zodanig dat:

  • Verenigingen hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid kunnen nemen en blijvend kunnen dragen doordat zij:
    • Beschikken over voldoende leden en voldoende vrijwillig kader om de maatschappelijke rol te vervullen.
    • Financieel gezond / draagkrachtig zijn.
    • Kwalitatief en kwantitatief in staat zijn om zelfstandig verdienvermogen te creëren.
    • Duurzame samenwerking aangaan en activiteiten ontwikkelen met andere verenigingen en (maatschappelijke) organisaties in het kader van gezondheid, participatie en zorg.
  • optimaal en efficiënt worden benut, waartoe:
    • Accommodatievraagstukken stadsdeelgericht en zo nodig stedelijk worden opgelost.
    • Sportaccommodaties worden ingezet voor meer en andersoortige activiteiten (een levendige en multifunctionele ontmoetingsplaats) al dan niet voor nieuwe en andere doelgroepen.
    • De sociale infrastructuur van Sportverenigingen wordt ingezet voor Sport als preventie instrument.
    • De verhuur van gemeentelijke accommodaties in hoge mate kostprijsdekkend is.
  • Een aantrekkelijke, stimulerende en laagdrempelige beweegomgeving wordt gerealiseerd op en rondom sportparken en in de openbare ruimte middels hotspots.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten

  • Ondersteuning / facilitering van sportverenigingen bij het vergroten van het verdienvermogen door de inzet van buurtsportcoaches als sportparkwijkmanager ten behoeve van:
    • Het versterken van de vereniging(en) en de onderlinge samenwerking, het maken van de koppeling met inwoners en organisaties in de buurt en het stimuleren van nieuwe concepten en arrangementen (o.a. voor jongeren, ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking)
    • Activering en stimuleren van de rolneming van verenigingen op maatschappelijk vlak.
    • Het vergroten van de preventie rol van sport en bewegen binnen het sociaal domein, in samenwerking met andere relevante beleidsterreinen (zoals gezondheid en jeugd) en de Sociale Wijkteams
    • Het versterken van het verenigingsleven na corona. Verenigingen hebben het lastig om vanuit deze pandemie weer terug te keren in de nieuwe werkelijkheid van sport en bewegen, waar veel sporters kiezen voor een andere vorm van sport en bewegen (ongeorganiseerd en in de openbare ruimte).
  • Als eigenaar van de gemeentelijke sportaccommodaties zorgdragen voor kwalitatief beheer en onderhoud.
  • Stimuleren en initiëren van energiebesparende maatregelen en de energiestransitie op en in sportaccommodaties (zie doel 6.4.1).
  • Het bestendigen van het Lokaal Sportakkoord waarin sportverenigingen en maatschappelijke partijen gestimuleerd worden samen te werken om te komen tot nieuwe initiatieven op het gebied van sport en bewegen.
  • Vervangen van kunstgrasvelden op de buitensportaccommodaties;
  • Als onderdeel van de begroting wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met de volgende bestedingsvoorstellen: incidenteel bestedingsvoorstel 8 "Bezuinigingen sport", incidenteel bestedingsvoorstel 9 "Buurt- sportkantine CSV '28", structureel bestedingsvoorstel 5 "Onderhoud sportpark Hoge Laar" en structureel bestedingsvoorstel 6 "Andere infill kunstgrasvelden en prijsstijging toplaag".

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.2.3 Sportvoorzieningen

8.303.410

1.629.574

6.673.836

375.884

365.104

6.684.616

Kredieten

  • Vervangen toplagen kunstgrasvelden conform beleid; afhankelijk van kostprijs ontwikkelingen en infillkeuze.
  • Groot onderhoud kleedkamers en Openluchtbad conform Meerjarenonderhoudsplan.

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2023 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2021

Resterend krediet

Raming 2022

Raming 2023

Raming 2024 en verder

Vastgestelde mutaties:

WRZV hallen, Voorsterpoort

16.480.964

14.460.566

2.020.398

2.020.398

Vervangen toplaag kunstgrasvelden

3.251.581

1.993.639

1.257.942

1.257.942

Subtotaal vastgestelde mutaties

19.732.545

16.454.205

3.278.340

3.278.340

0

0

Voorgestelde mutaties:

Vervangen toplaag kunstgrasvelden

202.070

0

202.070

202.070

Subtotaal voorgestelde mutaties

202.070

0

202.070

0

202.070

0

Totaal 1.2.3 Sportvoorzieningen

19.934.615

16.454.205

3.480.410

3.278.340

202.070

0

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50