Domeinen

Sociaal domein

Doel 3.1.1 Jeugdbescherming

Indien de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar loopt wordt, indien nodig, verplichte hulp (jeugdbeschermingsmaatregelen) ingezet

Beschrijving

Ouders zijn primair verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen en zijn daar ook veelal prima toe in staat, met soms wat ondersteuning. Maar in sommige gevallen kunnen kinderen niet opgroeien in een veilige omgeving, door wat voor omstandigheden dan ook. Als het niet lukt op vrijwillige basis de situatie te verbeteren, benutten wij de wettelijke mogelijkheden om te realiseren dat een kind veilig is. De veiligheid van kinderen en jongeren dient gewaarborgd te zijn. Jeugdbeschermingsmaatregelen zoals een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing kan de rechter indien nodig dwingend opleggen. Dat gebeurt als een gezonde en veilige ontwikkeling van een kind of jongere wordt bedreigd en vrijwillige ondersteuning niet of niet voldoende helpt.

Om de inzet van jeugdbeschermingsmaatregelen te voorkomen en/of te verkorten hebben we in de regio IJsselland afspraken gemaakt met betrokken netwerkpartners. Tegelijkertijd is op landelijk niveau in 2021 een toekomstscenario kind- en gezinsbescherming aangeboden aan de Tweede Kamer. Het toekomstscenario beschrijft op hoofdlijnen hoe de kind- en gezinsbescherming er over 5 tot 10 jaar (2026-2031) uit zou kunnen zien. De insteek van het scenario is minder verkokering en het bieden van hulp en bescherming dicht bij het gezin. In de regio IJsselland hebben we afgelopen jaren al flinke stappen gezet die aansluiten bij de uitgangspunten van het toekomstscenario (gezinsgericht, rechtsbeschermend, transparant en lerend). We investeren in de beweging om hulp en ondersteuning zo lokaal mogelijk en in nauwe samenwerking met onze netwerkpartners te organiseren. Hoewel landelijk nog geen definitief scenario gekozen is, zetten we lokaal en regionaal stappen om samen met partners een impuls te geven aan de inhoudelijke beweging die het toekomstscenario beschrijft.

Criteria

Indien de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar loopt wordt, indien nodig, verplichte hulp (jeugdbeschermingsmaatregelen) ingezet, zodanig dat:

  • de veiligheid van het kind kan worden gewaarborgd;
  • in alle gevallen de regie zoveel als mogelijk bij ouders blijft c.q. ouders zelf weer de regie kunnen nemen;
  • een veilige gezinssituatie zo snel als mogelijk wordt hersteld en de maatregel kan worden beëindigd;
  • de situatie waarin kinderen / jongeren opgroeien verbetert.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten

  • We optimaliseren de samenwerking tussen het Sociaal Wijkteam en de instellingen in het zogenaamde ‘gedwongen kader’ (waaronder de gecertificeerde instellingen). Onder meer op basis van de in 2021 gemaakte regionale samenwerkingsafspraken met onze netwerkpartners.
  • We werken vanuit het gedachtengoed 'veiligheid- en risicogestuurde zorg' en trainen de medewerkers van het Sociaal Wijkteam en medewerkers van onze netwerkpartners in dit gedachtengoed.
  • We versterken het Sociaal Wijkteam zodat ondersteuning in onveilige situaties zo lokaal mogelijk kan worden georganiseerd, zo dicht mogelijk binnen de eigen omgeving van jeugdigen en gezinnen.
  • We bereiden ons voor op de landelijke plannen inzake het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
  • Als onderdeel van de begroting wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met het structureel bestedingsvoorstel 11 "Nieuwe contractering Gecertificeerde instellingen".

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 3.1.1 Jeugdbescherming

4.532.653

0

4.532.653

0

0

4.532.653

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50