Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.1.1 Sociaal kapitaal

We versterken de inzet van competenties en sociale kapitaal van veerkrachtige inwoners

Beschrijving

Het vrijwilligerswerk binnen de gemeente Zwolle kent een lange geschiedenis en heeft de afgelopen jaren een sterke basis ontwikkeld. De gemeente Zwolle staat er om bekend dat haar inwoners een grote betrokkenheid en hoge inzet hebben als het gaat om het elkaar ondersteunen. Veel Zwollenaren zetten zich in als vrijwilliger bij één van de vele verenigingen, activiteiten en evenementen in de buurt en de stad. De meeste Zwollenaren zijn dan ook in staat op eigen kracht of met hulp van eigen sociale netwerken en verbanden mee te doen in de samenleving en zijn maatschappelijk zelfredzaam.  
Toch lukt dit helaas niet iedereen op eigen kracht. Voor hen is het belangrijk dat anderen oog hebben voor hun situatie en samen met hen deze situatie willen verbeteren. Zwollenaren zetten zich dan ook vrijwillig in om anderen (kwetsbaren in de samenleving zoals ouderen, mensen met een beperking, mensen in de maatschappelijke opvang) te helpen.
Een kijkje in de toekomst laat ons zien dat de vraag naar vrijwilligers gaat groeien. De groei van de stad en daarmee het verenigingsleven, de vergrijzing, de woningnood, het langer thuis blijven wonen, de toenemende zorgkosten zijn onder andere onderwerpen waarvan we nu al weten dat hierdoor een grotere behoefte gaat ontstaat aan vrijwilligers binnen onze gemeente.

Om de vrijwilligers in staat te( (blijven) stellen om hun inzet te continueren is het van belang dat ze daarbij worden ondersteund. De gemeente ziet daarom het belang om deze ondersteuning te faciliteren.
De intrinsieke motivatie is de grote drijfveer achter het vrijwilligerswerk. Deze motivatie is zeer uiteenlopend. De manier waarop de gemeente Zwolle hierop aansluit en ondersteunt is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het vrijwilligerswerk binnen de gemeente.
We denken dan vooral aan inzet op het investeren in vrijwilligerswerk door trainingen, aandacht voor de eigen competenties en kracht van de potentiële vrijwilliger. Om de vele preventieve initiatieven met een verhoogde inzet van vrijwilligers te laten slagen, is er een toenemende vraag naar begeleiding en ondersteuning van vrijwilligers met kennis van de doelgroep. Omdat de ondersteuning zo breed mogelijk wordt aangeboden is een samenhangende coördinatie vanuit de verschillende organisaties die stedelijke ondersteuning bieden belangrijk.

Criteria

We versterken de inzet van competenties en de kracht van veerkrachtige inwoners, zodanig dat:

  • De sociale samenhang, leefbaarheid en de veiligheid in de wijken groter wordt.
  • De inwoner sociale contacten en een daginvulling heeft.
  • De inwoner vitaal en gezond is.
  • De inwoner de kans heeft op zelfredzaamheid.
  • Eenieder die zich vrijwillig inzet voor een ander, de buurt of wijk zich gezien en gesteund voelt.
  • Meer verbinding en samenwerking ontstaat tussen vrijwilligers(organisaties), sociale wijkteams en zorginstellingen.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten

  • We organiseren vanuit spoor 1 gesprekken met onze (subsidie)partners in de stad over het versterken van de sociale basis door het aanscherpen van de inzet en activiteiten op basis van collegeprioriteiten en opgaves die in een stadsdeel of voor een specifieke groep inwoners spelen. Dit doen we vanuit een gezamenlijk gevoeld eigenaarschap met sociaal wijkteam, het wijkmanagement, partners en inwoners
  • We versterken professionele vrijwilligersondersteuning op het gebied van coördinatie, werving, bemiddeling, begeleiding en scholing van alle (potentiële) vrijwilligers (onder andere Zwolle Doet, Stichting Present, Hart voor Zwolle).
  • We subsidiëren Samen Zwolle, het digitale platform van ruim 30 samenwerkende organisaties waar de Zwollenaar en ook de professional alles kunnen vinden wat in de stad en wijk te doen is. Van vrijwilligerswerk tot interessante activiteiten in de buurt of wijk. Maar ook hulpvragen van andere Zwollenaren, organisaties en verenigingen.
  • Wij subsidiëren WIJZ voor activiteiten die het welzijn van ouderen verbetert en vrijwilligers ondersteunt die een aanbod aan activiteiten voor ouderen organiseren. Daarnaast worden op basis van de vraag van ouderen nieuwe initiatieven gestimuleerd.
  • Als onderdeel van de Begroting 2023 wordt ter uitvoering van dit doel geïinvesteerd in de sociale basis, via spoor 1 van de Hervormingsagenda. Het programma loopt t/m 2023 om samen met de stad invulling te geven aan de beoogde inhoudelijke bewegingen. In 2023 gaan we verder met de ontwikkeling van de monitoring en zoeken we naar nieuwe manieren om specifiek de effecten van de Hervormingsagenda te toetsen. We zetten een aantal investeringen in de sociale basis voort.
  • We stellen een nieuw beleidskader vrijwilligerswerk op waarin we de activiteiten ter ondersteuning en versterking van vrijwilligersorganisaties in samenhang zetten en daarmee de ingezette beweging van de Hervormingsagenda voortzetten.
  • Als onderdeel van de begroting wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met structureel bestedingsvoorstel 1 "Vergroten competenties en sociaal kapitaal".

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.1.1 Sociaal kapitaal

584.683

0

584.683

0

0

584.683

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50