Domeinen

Bestuur, Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Doel 8.1.2 College

Het college versterkt de samenwerking op verschillende schalen om tot toekomstbestendige oplossingen voor maatschappelijke opgaven te komen

Beschrijving

In juni 2022 is het nieuwe college van start gegaan. In het coalitieakkoord 2022 – 2026 is aangegeven dat wij samen werken aan een duurzame, inclusieve en sociale toekomst, waarin alle inwoners van Zwolle gelijke kansen hebben om mee te doen. Zwolle staat er goed voor. De stad is een economische motor in het oosten van ons land. Tegelijkertijd is de dynamiek en complexiteit in de samenleving ongekend. We leven in een tijd waarin crisissen elkaar opvolgen of cumuleren. De coronacrisis, de energiearmoede als gevolg van explosief gestegen energieprijzen, het urgente vraagstuk met betrekking tot de opvang van vluchtelingen, de tweedeling in de samenleving, de noodzaak tot verduurzaming van onze energiebronnen, de stikstofproblematiek.  We hebben ons te verhouden tot al deze vraagstukken. Als lokale overheid staan we het dichtst bij onze inwoner. Samen met onze inwoners, maatschappelijke organisaties, de markt en medeoverheden zoeken we naar en werken we continu aan oplossingen en maatregelen. We kiezen in onze aanpak voor een waardengedreven benadering met het merk Hartstad Zwolle om op die manier samen met onze partners doelgroepen aan ons te binden. We gaan deze uitdagingen met vertrouwen aan, waarbij het uitgangspunt is dat we het samen doen. We werken het komende jaar aan de brede welvaart van Zwolle, waarbij de transitie naar een duurzame samenleving een van de grote opgaven is.

We blijven inzetten op het zo simpel mogelijk communiceren met onze inwoners en we zijn digitaal, fysiek en telefonisch goed bereikbaar. De nieuwe participatieaanpak die eind 2022 door de raad wordt vastgesteld, is de komende jaar onze leidraad voor de participatie met onze inwoners, niet alleen voor ons maar ook voor initiatiefnemers in de stad. Daarnaast vinden we het belangrijk om ook kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij onderwerpen die voor hen van belang zijn. Om die reden continueren we de kinderraad en zetten we in op een kinderburgemeester. In het coalitieakkoord staat ook dat het debat in de raad de hartslag is van de lokale democratie. Daarom zullen we als college meer opiniërende voorstellen voorleggen aan de raad.

Criteria

Het college versterkt de samenwerking op verschillende schalen om tot toekomstbestendige oplossingen voor maatschappelijke opgaven te komen, zodanig dat:

  • de economische en sociale innovatiekracht van stad en regio zich verder ontwikkelt
  • er samen met inwoners en partners in de stad continu gewerkt wordt aan oplossingen en maatregelen voor diverse vraagstukken

Portefeuillehouder(s)

Activiteiten

  • Als college zijn we zichtbaar en bereikbaar voor onze inwoners van de stad
  • We verbeteren de leesbaarheid van bestuurlijke stukken
  • We betrekken de raad meer aan de voorkant bij het beleid
  • We implementeren de doorontwikkeling van ons participatiebeleid, een Zwolse participatieaanpak, die we met bestuur en stad ontwikkelen.
  • We blijven zichtbaar zowel in  G40 als VNG verband door ons goed te positioneren in commissies en/of diverse thema- en of werkgroepen.
  • We gaan in gesprek met de stad om inwoners en partners mee te nemen en samen het merk Hartstad Zwolle te vullen
  • Als onderdeel van de begroting wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met het incidenteel bestedingsvoorstel 67 "Content creator sociale media t.b.v. het bestuur", incidenteel bestedingsvoorstel 68 "Positionering Hartstad Zwolle" en incidenteel bestedingsvoorstel 69 "Public Affairs".

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 8.1.2 College

4.299.242

0

4.299.242

0

91.250

4.207.992

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 17:03:27 met de export van 10/31/2022 14:31:50